Families in beeld
Auteur: SWP, Uitgeverij
Categorie: Opvoeding van kinderen en jongeren

Prijs: € 0.00
De methodiek ‘Families in beeld’ maakt via foto’s en ander beeldmateriaal de familieachtergronden van kinderen letterlijk meer zichtbaar. Het beeldmateriaal wordt actief ingezet om met kinderen over hun familie, hun achtergronden en de diversiteit daarvan te praten. Beroepskrachten stimuleren zo de ontwikkeling van een positief zelfbeeld bij kinderen en leggen de basis voor een respectvolle houding richting andere mensen.
De methodiek brengt niet alleen de families meer in beeld, maar tevens de werkwijze van het kindercentrum of de school. Hierbij gebruiken beroepskrachten het beeldmateriaal om met ouders over de werkwijze en beleid van de organisatie in dialoog te gaan. Dit heeft een positief effect op de contacten en het ‘pedagogisch partnerschap’ tussen ouders en beroepskrachten.

Families in beeld beschrijft een reeks werkvormen, waaronder de familiemuur, het heen-en-weerboekje en een zelfgemaakt intakeboek. De begeleidende oefeningen zijn bedoeld om de benodigde houding en vaardigheden bij beroepskrachten (verder) te ontwikkelen. Het boek bevat tevens uitgebreide informatie over de achtergronden van de methodiek.

Andere boeken binnen Opvoeding van kinderen en jongeren