KIDDO 3 2011
Tijdschrift: Kiddo
Categorie: Onderwijs algemeen

Prijs: € 6.95
Inhoud

Afscheid van bijzonder hoogleraar Louis Tavecchio
Onlangs nam Louis Tavecchio afscheid als bijzonder hoogleraar kinderopvang aan de Universiteit van Amsterdam. KIDDO kijkt met hem terug op de vijftien jaar dat hij onderzoek deed naar de kwaliteit van de kinderopvang in Nederland. n vooruit. De
kinderopvang moet niet langer als een derde wiel aan de wagen manoeuvreren tussen het gezin en het onderwijs.

Een duurzaam kindercentrum
Een duurzaam kindercentrum, hoe ziet dat eruit? En
hoe wordt daar gewerkt? Stap binnen bij kindercentrum Melkweg van Stichting Kinderopvang Stad Groningen (SKSG), en je weet het!

De peuterwereld: een krachtige taalomgeving
Taal is van onschatbare waarde. Taal smeedt banden en laat ons toe om deel te nemen aan een gesprek, onderwijs of, nog ruimer, de samenleving. Taal bepaalt ook mede onze identiteit. Taalontwikkeling vinden we terecht heel belangrijk bij jonge kinderen. Denk maar aan ons enthousiasme over de eerste woordjes. In de kinderopvang zijn we de bevoorrechte getuigen
van de ontluikende taalontwikkeling van jonge kinderen. We hebben heel wat in handen om hiervoor een vruchtbare voedingsbodem te creren.

De eettafel mag geen strijdtoneel zijn
Je hoeft niemand meer te overtuigen van het belang van gezonde, duurzame voeding voor de ontwikkeling van een kind. Gezond eten gaat ook samen met een goede smaakontwikkeling. Maar hoe leer je kinderen, die van nature verzot zijn op zoet, bittere en zure dingen eten, zonder dat de maaltijd een strijdtoneel wordt? En wat zijn de gevolgen van een verstoorde smaakontwikkeling? Ellen Moens van de Universiteit Gent geeft antwoord op deze vragen.

En verder:
Uit het werkveld
Kinderopvang spreekt!
Kind en natuur: Met peuters naar buiten
Okiddo (voor 1 t/m 4 jaar)
Werken met PIPPO in de opvang
19e KinderopvangCongres (NL)
Speel niet met vuur (BE)
Column van Lucia
Kinderboeken
Okiddo (voor 4 t/m 12 jaar)
Kinderkwesties: Seksualiteit op de agenda
Spraakmakers
Kind en media: Maak je eigen krant

Andere beschikbare nummers of artikelen