Boddaert 100 jaar
Auteur: Dijk, Cees van
Categorie: Onderwijs algemeen

Prijs: € 16.50
De ongerustheid over de ontsporing van het kind-in-problemen heeft al vele generaties beziggehouden. In de afgelopen honderd jaar zijn daarom vele vormen van jeugdzorg totstandgekomen.

Een van de eersten die hiermee begon was freule Elisabeth Boddaert. Zij opende honderd jaar geleden in Amsterdam het eerste Tehuis voor Dagbehandeling van Schoolgaande Jeugd, kortweg Boddaertcentrum genoemd. Met haar huis wilde zij een tegenwicht bieden tegen de gestichten die moeilijk-opvoedbare jongeren ver weg van de samenleving isoleerden. Zij zag daar geen enkel heil in. Onder het motto ‘overwin het kwade door het goede’ probeerde zij bij de kinderen in hun eigen omgeving ‘weerstandsvermogen’ te kweken tegen de ‘verleidingen’ waaraan zij waren blootgesteld. Een gedachte waarmee ze haar tijd ver vooruit was. Honderd jaar lang hebben de Boddaertcentra een bescheiden rol gespeeld in de wereld van de jeugdzorg. Na honderd jaar is het ook de eerste keer dat de Boddaert-hulpverlening in boekvorm een overzicht biedt van haar geschiedenis, haar hedendaagse werkmethoden en haar verwachtingen voor de toekomst als het lelijke eendje tussen de ambulante en residentiŽle zorg in.

Deze bundel vormt een mix van terugblikken op het verleden, bijdragen vanuit de praktijk, wetenschappelijke onderzoeksverslagen en theoretische beschouwingen.

Andere boeken binnen Onderwijs algemeen