KIDDO 7 2010
Tijdschrift: Kiddo
Categorie: Onderwijs algemeen

Prijs: € 3.95
Inhoud

Samen bouwen aan een gezellige wijk
De buitenschoolse opvang bestaat niet op zich, maar ligt in een straat, een wijk, een buurt. Het kindercentrum maakt deel uit van een gemeenschap en kan voor een rijker buurtleven zorgen. KIDDO trok op een zonnige middag naar twee Brusselse wijken. Twee buitenschoolse opvanginitiatieven namen, elk op hun manier, deel aan een buurtfeest.

De wonderlijke aantrekkingskracht van pen en papier
In het boek Ontvlambare Vingers hebben Caroline Boudry en Herwig De Weerdt het mooi verwoord: net als een kunstenaar is het kind een schepper. Geef hem of haar een blad papier en een potlood, en het
kind begint te kribbelen. Krijgt het geen papier of penseel, dan vindt het kind wel een stok om lijnen te trekken in het zand.

Naar bed, naar bed, zei Duimelot!
Slapen is een belangrijke bezigheid. Het helpt kinderen groeien. Baby’s brengen dan ook een groot deel van hun opvangdag slapend door. Als ze groter worden verandert ook hun behoefte aan slaap. Peuters hebben genoeg aan een flinke middagdut. En stoere kleuters, die binnenkort de overstap naar school wagen, bouwen ook dit af.

Een introductie in de ontwikkeling van het kinderbrein
Een kwestie van hormonen, opvoeding of de invloed van vriendjes… Er zijn genoeg redenen om te verklaren waarom jongens vaak meer aanwezig zijn en drukkere spelletjes doen. Er is nog een opmerkelijke verklaring: het verschil in de ontwikkeling van hersenen van jongens en meisjes. Betsy van de Grift wijdt er in haar nieuwe boek Kinderkoppie een heel hoofdstuk aan. Speciaal voor KIDDOlezers alvast een voorproefje!

En verder:
Uit het werkveld
Kinderopvang spreekt!
Terugblik op Conferentie Kind van Nature
Kind en natuur
Inspelen op kinderen uit niet-traditionele gezinnen
Column van Lucia
Waarom ouders zich altijd schuldig voelen
Kinderboeken
Okiddo (voor 3 t/m 12 jaar)
Spraakmakers
De blog van Tim

Andere beschikbare nummers of artikelen