KIDDO 6 2010
Tijdschrift: Kiddo
Categorie: Onderwijs algemeen

Prijs: € 3.95
Inhoud

Kinderopvang in de sloppenwijken van Rio de Janeiro
Het ene moment ben je aan het knutselen met je vriendjes op het cultureel centrum, het volgende moment moet je schuilen voor een vuurgevecht. Dat is de realiteit voor de kinderen in de vele favela's (sloppenwijken) in Rio de Janeiro. Hoe gaan kinderen om met de overgang tussen de geborgenheid van het cultureel centrum en het soms ongewisse leven op straat?

Baby's kunnen meer dan huilen, slapen en eten
De meeste activiteiten voor kleine kinderen zijn, als je het goed beschouwt, geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar. Want baby’s tot een jaar kunnen niet veel meer dan drinken, groeien en huilen.
Tenminste, dat wordt vaak gedacht. Maar als je als pedagogisch medewerker met de allerkleinsten werkt, weet je wel beter!

Het perfecte speelgoed bestaat niet!
Het perfecte speelgoed bestaat niet! Juul is dol op blokken, maar Nel vindt er geen bal aan. Mo loopt in een boog om die oude kartonnen doos heen, terwijl Liv zich prinses-voor-ééndag
waant in dit instant-kasteel. Kortom, een kind bepaalt grotendeels zelf welk speelgoed goed of leuk is voor hem. In dit artikel enkele tips voor het speelgoedbeleid voor kinderen tot 4 jaar.

Een label helpt een kind niet vooruit
Autisme, ADHD, depressie... Het wordt in de kinderopvang en op school bijna zoeken naar een ‘normaal’ kind, dat geen psychiatrisch label opgeplakt heeft gekregen. Een gevaarlijke evolutie, vindt Stijn Vanheule, professor psychoanalyse en klinische psychodiagnostiek aan de Universiteit Gent. ‘Die labels zijn misschien een geruststelling voor ouders en professionals, maar voor het kind zelf dreigen ze meer kwaad dan goed te doen.’

En verder:
Uit het werkveld
Kinderopvang spreekt!
Kind in de natuur
Okiddo (voor 2 t/m 4 jaar)
Afscheid van Okiddo's Sofie
Werken met PIPPO in de opvang
Visite in de opvang!
Column van Lucia
Kinderboeken
Okiddo Muziek (voor 2 t/m 12 jaar)
Spraakmakers
De blog van Tim

Andere beschikbare nummers of artikelen