In Holland staat een huis
Auteur: Snijders, Jannephine
Categorie: Cultuursociologie

Prijs: € 3.60
Alleenstaande minderjarige asielzoekers heten in jargon ama's. Het zijn gevluchte jongeren, pubers nog. We kennen ze van onrust op de ama-campus. Van bottenonderzoek, om te kijken hoe oud ze echt zijn. Van het vreemdelingenbeleid dat geen rekening zou houden met kinderen, van terugkeer naar eigen land. En we onthouden vooral dat het er zo veel zijn.
Wat we vaak niet weten is dat Nederland veel van deze jongeren opvangt in een bijzonder opvangmodel, de Kleine Wooneenheid (KWE). Groepjes jongeren wonen in een gewoon huis in een gewone Hollandse wijk. Deze unieke vorm van kleinschalige opvang bestaat dit jaar twaalfeneenhalf jaar. Er is de afgelopen jaren veel gebeurd. Reden om daar eens bij stil te staan.

In dit boekje beschrijven verschillende auteurs hoe de kleinschalige opvang vorm heeft gekregen. Het was zoeken naar huizen, naar de beste manier om ze te begeleiden en naar een toekomstperspectief. Onderzoek toonde aan dat de jongeren het redelijk goed doen in de kleinschalige opvang. Wat is de kracht van het woonmodel? En is het ook toepasbaar voor andere jongeren die hulp behoeven? In Holland staat een huis geeft hierin meer inzicht. Als een rode draad lopen persoonlijke verhalen van jonge mensen, voormalige ama's, door dit boek. Ze vertellen over hun komst naar Nederland, wat ze van hun verblijf in de Kleine Wooneenheid hebben opgestoken en hoe het nu met ze is. Dat zijn vaak ontroerende verhalen over jongeren die worstelen met hun taak om er wat van te maken in Nederland.

In Holland staat een huis zal herkenbaar zijn voor mensen die met de opvang van deze bijzondere groep asielzoekers te maken hebben gehad. Maar ook niet-ingewijden krijgen door dit boek een beter beeld van de wereld van ama's.

Andere boeken binnen Cultuursociologie