Vrouwenhulpverlening in praktijk
Auteur: Wolf, Judith
Categorie: Paramedisch algemeen

Prijs: € 5.70
Vrouwenhulpverlening in de praktijk is een bundeling van in de loop der jaren ontwikkelde richtlijnen en methodieken in de hulpverlening van vrouwen met ernstige trauma's na seksueel geweld.
In dit boek zijn praktische handvatten op systematische wijze bijeen gezet. Een idee dat werd geboren toen in 1993 in het kader van een zorgprogramma vrouwenhulpverlening, een beschermende woonvoorziening van start ging met twee woonhuizen voor deze specifieke doelgroep.
Sindsdien is veel ervaring opgedaan met de hulpverlening van vrouwen met ernstige trauma's na seksueel geweld en misbruik. Er is een balans gezocht tussen de toepassing van de uitgangspunten van vrouwenhulpverlening met aandacht voor de levensgeschiedenis van vrouwen, de vraag van cliŽnten als uitgangspunt en de toepassing van DSM-IV categorieŽn en methodieken uit de voornamelijk medisch-biologisch georiŽnteerde psychiatrie.
Hulpverleners lopen in de praktijk op tegen het verschil in gehanteerde verklaringsmodellen van psychische disfunctie. Waar de medisch-biologisch georiŽnteerde psychiatrie de levensgeschiedenis buiten beschouwing laat en patiŽnten objectiveert tot dragers van een ziekte met de hulpverlener als deskundige, betrekt de vrouwenhulpverlening de levensgeschiedenis van vrouwen bij diagnostiek en behandeling en benadert hen als subject en (mede)deskundige.

Het boek, dat in de vorm van een werkboek is geschreven, wordt inmiddels niet alleen door hulpverleners binnen een RIBW gebruikt. Ook psychotherapeuten, vrouwenhulpverleners en ambulant werkende hulpverleners blijken het werkboek goed te kunnen gebruiken, omdat de belangrijkste zaken rondom behandeling en begeleiding van vrouwen met ernstige trauma's helder op een rij zijn gezet.
Het werkboek is als volgt opgebouwd:

Deel 1: Biedt een beschrijving van uitgangspunten, kenmerken, voorwaarden en procedures die een voorziening dient te hanteren om een dergelijk aanbod te kunnen bieden.

Deel 2: In dit deel worden veelvoorkomende ziektebeelden bij vrouwen besproken waarbij tevens richtlijnen en stappen voor de hulpverlening gegeven worden.

Deel 3: Handelt over algemene aspecten van hulpverlening en gaat in op knelpunten.

Deel 4: Hier zijn de uitgangspunten van vrouwenhulpverlening, socialisatie en intake, secundaire traumatisering opgenomen. Het biedt een aantal voorbeeldfolders en geeft relevante adressen.

Andere boeken binnen Paramedisch algemeen